Co se nejí v Thajských jídlech

Co se nejí v Thajských jídlech?

Co se nejí v Thajských jídlech? Každé malé české dítě ví, že například bobkový list, nové koření, hřebíček, kuličky pepře a kosti v polévkovém vývaru nejíme a odkládáme je na talířek uprostřed stolu. Pojďme se spolu seznámit s tím, co se běžně nachází v Thajských jídlech a přitom se to nejí. Občas tedy můžete vidět hardcore farangy (bílé turisty) při pojídání kompletních polévek Tom Yum Kung či Tom Ka Kai, ale to je jen taková místní atrakce, Thajcům pro pobavení.

1. Galangal

je kořen z čeledi zázvorovitých s ostrou, sladko-citrusovou a pikantní chutí, který běžně najdeme v thajských polévkách a v kari. Galangal je tvrdší než zázvor, a většinou bývá nakrájený na asi půlcentimetrové plátky.

Thajský zázvor Galangal

2. Citronová tráva

je statná tropická rostlina se silnou citronovou vůní, která se běžně přidává do polévek, kari a pokrmů z masa a ryb. Citronová tráva (Voňatka citronová) se také používá jako léčivka na chřipku, nachlazení a podporu trávení. Je bohatá na silice (citral, limonen) a antioxidanty. Do jídla se přidávají naporcované stonky, které jsou tvrdé až dřevnaté.

Citronová tráva

.

3. Kafrová limeta

je citrusový keř nebo strom Citroník ježatý, z něhož se do polévek a do kari přidávají tmavě zelené, tuhé a velmi aromatické listy, které mají unikátní a nezaměnitelný tvar. Vypadají jako dva za sebou slepené listy.

Kafrová limeta

4. Krunýře korýšů

se všeobecně nejí. U krevet se jí pouze vnitřek masitých ocásků, jež tvoří skoro polovinu jejich těla. Pokud máte na talíři celou krevetu, pak jí nejprve ulomte hlavu, která tvoří skoro polovinu těla a poté jí oloupejte z ocásku krunýř a nožky. Nakonec se pokuste opatrně vytáhnout z ocasních ploutviček maso, které je součástí ocásku.

Smažené krevety s skleněnými nudlemi a čerstvou petrželí na talíři. Autentická thajská a kambodžská kuchyně s chutí moře.
Krevety s pečenými skleněnými nudlemi

Většinou jsou krevetí ocásky v jídlech servírovány pouze s posledním dílkem krunýře, včetně ocasní ploutvičky. Poslední dílek krunýře a ploutvičky odstraňte. Pokud to sníte komplet, nic se neděje, většinou to není problém rozkousat, a pro tělo to je velmi dobrý zdroj čistě přírodního vápníku.

Tom Yum Kung

Výjimka číslo jedna jsou krevety nebo krabi, kteří jsou usmrceni v mezičase, kdy již mají svlečený starý, tvrdý krunýř a nový se ještě nedovytvořil a je měkký. V těchto speciálních pokrmech se jí krevety i krabi včetně krunýře.

Hovězí kari s hlávkovým salátem a rýží, Thajsko a Kambodža.
Smažení krabi s měkkým krunýřem na kari

.

Výjimka číslo dva jsou malinké sušené krevety běžně přidávané jako dochucení Phad Thai, nebo Som Tam. Ty se jedí komplet i s krunýřem a pokud mají, tak i s hlavou.

Sušené krevety

5. Pandanový list

Některé menší pokrmy, nebo dezerty bývají zabaleny do zelených pandanových listů. Ty se také nejedí ani syrové, ani pečené.

Kuře v pandanových listech
Kuře pečené v pandanových listech

6. Banánový list

Někdy bývají hlavně deserty zabalené do banánového listu, který se také nikdy nejí, ať už syrový nebo pečený. Je to jen ekologický obal. Často je banánový list použit i jakou součást prostírání, neboli při servírování jídla je nejprve na talíř položen pečlivě zastřižený list banánovníku a teprve na něj je položeno jídlo. Na obrázku je vidět obojí.

Banánový dezert v banánovém listu

7. Kurkuma

Kurkuma má vynikající protizánětlivé účinky a je prokazatelně antioxidantem. Významně podporuje mozkové kognitivní funkce, zejména u starších lidí. Většinou se používá drcená, ve formě sypkého oranžového prášku. Ale v některých jídlech bývá přidána stejně jako Galangal, nakrájená na asi půlcentimetrové plátky.

8. Potápník

V Thajsku se běžně setkáte s pouličním prodejem smaženého hmyzu. V podstatě všechen se jí komplet. Výjimku tvoří potápníci, nesprávně zaměňovaní za pečené šváby. Smaženým potápníkům jsem věnoval samostatný článek. Z potápníka se jí pouze takové bochánky, co jsou pod krovkami. Z této fotky je snad každému naprosto jasné, co se tedy z potápníka považuje za delikatesu a co je považováno za odpad.

Smažený potápník Mohutnatka indická Kambodža 2017
Smažený potápník Mohutnatka indická Kambodža 2017

V Thajsku a Kambodži je velmi oblíbený a věřte mi nebo ne, lidé pozorující Faranga (bílého turistu), jak se pokouší tohoto obra sníst vcelku, si vždy užijí spoustu legrace. Jsem jeden z těch, kteří se ho také spořádali, a tak z vlastní zkušenosti Vám říkám:

Sníst celého potápníka na jeden zátah – považuji za kaskadérský kousek!

Původně jsem si pohrával se záměrem natočit instruktážní video, ve kterém bych Vás poučil jak se to má dělat. Ale našel na netu borce, který (aniž by o tom věděl) hrdě ukazuje jak se to právě nemá jíst. A řeknu Vám – je v tom zatraceně dobrej!

.

9. Semínka tropického ovoce

Obecně bych chtěl upozornit na 3 důvody, proč bychom se neměli pouštět do konzumace pecek, nebo semínek některých plodů.

Prvním je tvrdost – některá semínka tropického ovoce jsou neskutečně tvrdá, řekl bych skoro až jako porcelán a tady vážně hrozí poškození zubů. Do této kategorie patří například zralá Guava nebo Tamarind.

Guava –  Kvajáva (Guave) – ฝรั่ง – Faran

Guava – tropické ovoce Thajsko

.

Tamarind – Tamarind – มะขาม –  Makchám

Tamarind – tropické ovoce Thajsko

.

Druhým je tvar – nebezpečí se skrývá v nezvykle ostrém tvaru semínek Zapoty. Semínka jsou nejen velmi tvrdá, ale hlavně mívají trn, nebo háček, který může jedlíkovi při polykání poškodit krk a ve vzácných případech i střeva.

Sapodilla  (Lamut) – Zapota (Sapodila) – ละมุด – Lam Mut

Zapota
Semínka Zapota Thajsko

Třetím je mírná toxicita – například semínka Gravioly jsou nejen tvrdá, ale obsahují neurotoxin Annonacin, který sice nedokáže jedlíka otrávit, ale časem může vyvolat degenerativní onemocnění mozku odpovídající Parkinsonově chorobě.

Soursop – Graviola – ทุเรียนเทศ – Thurian Théét

Graviola

.

10. Chilli papričky

Běžné thajské dítě, nebo stařešina s tím nemá problém, ale čerstvé chilli papričky Phrik Khí Nů, jsou pro běžného Evropana prakticky nepoživatelné. Pro srovnání zatímco nám známé Jalapeňos dosahují na stupnici pálivosti 2.500 – 10.000 SHU, Thajské papričky Phrik Khí Nů dosahují 50.000 – 100.000 SHU. Tyto papričky mají velikost maximálně 2-3 cm a mění barvu z nezralé jasně zelené, přes žlutou a oranžovou, až po plně zralou zářivě červenou. Pokud je najdete v jídle, doporučuji je vynechat.

.

Odkazy:

https://www.thajsko-kambodza.cz/o-mne/
Vyzkoušejte originální thajskou kuchyni!

Autor wendi

Webu THK - Thajsko - Kambodža věnuji téměř všechen svůj volný čas. Věřím, že se pro Vás stane zajímavým zdrojem informací nejen o THK, ale že dokáže pomoci i těm, kteří kráčí po Duchovní cestě. Pokud se vám moje práce líbí, můžete provoz webu podpořit přispěním jakékoliv finanční částky na bankovní účet THK č. 78-8767920247/0100. Finanční podpora je velmi důležitá nejen pro provoz webu, ale hlavně pro získávání nových informací. Děkuji w.

Doporučujeme

Kokosový dezert s bílou pěnou a slunečnicovými semínky na banánové tope, tradiční thajská a kambodžská sladkost.

Thajská zmrzlina

  Ais Krím Kathí – ไอศกรีมกะทิ Thajská kokosová zmrzlina – Thai coconut ice cream Thajská …

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *