Potápníci – Smažený hmyz VI.

Potápníci

Tento maxi-potápník dorůstá do velikosti šest až deset centimetrů, a bývá často mylně považován za obrovského smaženého švába. Šváb to ale není, je to velký, dravý a nebezpečný brouk, který se nejen bravůrně pohybuje pod hladinou, ale dokáže i létat. Při setkání v přírodě se mu vyhněte obloukem. Potápník je velmi agresivní a jakmile se přiblížíte, neváhá a bleskurychle vás napadne. Silnýma nohama se velmi dobře udrží na kůži a okamžitě použije svůj bodec, kterým do rány napustí sliny obsahující trávící šťávy. Bodnutí je údajně tak bolestivé, že na to setkání do smrti nezapomenete. 

.

.

Mohutnatka indická

je velký predátor, který nejenže dokáže ulovit a zabít rybu větší než je on sám, on si troufne i na pětinásobně delšího hada. Je to také jeden z živočichů, který používá známou lest, „rád hraje mrtvého brouka“. Ale jen do té doby, než se někdo přiblíží, pak bleskurychle zaútočí. Jako většina okřídlených vodních brouků létá pouze v noci, aby se přemístil do lepší vodní nádrže.

V Thajsku a Kambodže je velmi oblíbený a věřte mi nebo ne, lidé pozorující Faranga (bílého turistu), jak se pokouší tohoto obra sníst vcelku, si vždy užijí spoustu legrace. Jsem jeden z těch, kteří se ho také spořádali, a tak z vlastní zkušenosti Vám říkám:

Sníst celého potápníka na jeden zátah – považuji za kaskadérský kousek!!!

Zkušenost

Stejně jako mnoho jiných turistů, jsem si i já před dvanácti lety nakoupil igelitku brouků a ochutnal je. U maxi potápníka jsem zaváhal a zeptal se Thajského prodavače, jestli se to jí celé. Odpověď byla „Yes – Yes“. Přišlo mi to divné, tak jsem se ujistil otázkou „Opravdu celé?“ Odpověď byla opět „Yes – Yes“. Tenkrát jsem ještě nevěděl, že když Vám Thajec nerozumí, tak většinou odpoví „Yes – Yes“ ať už se ptáte na cokoliv – je to totiž slušnost. Byl to zápas na život a na smrt, ale nakonec se mi ho podařilo rozkousat a sníst. Podruhé bych se do toho ale nepustil.

Asi o 3 roky později jsem uviděl Thajskou kamarádku jak si nese pytlík právě těchto smažených potápníků. Naivně jsem se domníval, že nyní nadešel čas, kdy se na cizí účet pobavím já.  Nepobavil… Ona totiž broukovi profesionálně utrhla krovky, křídla a z těla vyjmula masitý a měkký zadeček, který s klasickou lehkostí slupla. Když jsem jí vyprávěl jak jsem toho obra před lety snědl komplet, málem se rozsypala smíchy.

.

Smažený potápník Mohutnatka indická Kambodža 2017
Smažený potápník Mohutnatka indická Kambodža 2017

.

Z této fotky je snad každému naprosto jasné, co se tedy z potápníka považuje za delikatesu a co je považováno za odpad. Původně jsem si pohrával se záměrem natočit instruktážní video, ve kterém bych Vás poučil jak se to má dělat. Ale dnes jsem našel na netu borce, který (aniž by o tom věděl) hrdě ukazuje jak se to právě nemá jíst. A řeknu Vám – je v tom zatraceně dobrej!

.

Nechť je Vám toto turistické jelito, pouze odstrašujícím příkladem.

Přeji příjemnou zábavu.

.

Ještě se podívejme jak chutnala plešatému Darrenovi.

.

.

Název

 Česky  Mohutnatka indická
 Anglicky  Giant water bug
 Latinsky Lethocerus indicus
 Thajsky แมงดา (čti Méng Dá)

.

Křepčík

.

Smažení potápníci Kambodža
Smažení potápníci Kambodža

.

Druhým, daleko menším potápníkem, který je v Thajsku a Kambodži běžně k dostání je Křepčík. Lesklý brouček  je nabízen ve velikost okolo dvou centimetrů. Pro konzumaci platí v podstatě totéž jako pro Mohutnatku. Sníst ho komplet je jen pro silné nátury s dobrým chrupem – krovky jsou opravdu velmi tvrdé.

.

Smažení potápníci Kambodža 2017
Smažení potápníci Kambodža 2017

.

Název

 Česky Křepčík (Potápník)
 Anglicky Diving Beetle
 Latinsky Cybister limbatus
 Thajsky เเมลงตับเต่า (čti Maléng Tab Tau)

.

Doporučení

U obřích potápníků vždy odstraňte tvrdé krovky. Pokud se neradi pouštíte „do větších akcí“, snězte jen masitý zadeček ukrytý pod křídly.

Ochutnat?

Darren si ve videu chválí jak jsou výborní, ale já doporučuji potápníky vynechat. Máte li určité očekávání, jak vlastně chutná takový brouk, pak potápník Vám to skvěle potvrdí.

Mohutnatka indická loví rybu – jen pro silné nátury!

.

Mohutnatka indická zápasí s hadem – jen pro silné nátury!

.

Odkazy:

Líbí se Vám tento článek? Pomozte nám realizovat další!

Objednáním ubytování nezaplatíte nic navíc a přesto přispějete na provoz webu.

Autor wendi

Webu THK - Thajsko - Kambodža věnuji téměř všechen svůj volný čas. Věřím, že se pro Vás stane zajímavým zdrojem informací nejen o THK, ale že dokáže pomoci i těm, kteří kráčí po Duchovní cestě. Pokud se vám moje práce líbí, můžete provoz webu podpořit přispěním jakékoliv finanční částky na bankovní účet THK č. 78-8767920247/0100. Finanční podpora je velmi důležitá nejen pro provoz webu, ale hlavně pro získávání nových informací. Děkuji w.

Doporučujeme

Rado, ředitel jež skončil v hrobě bez jména

Většina Evropanů přijede do Thajska jen na dovolenou, některým se později stane domovem, a některým …

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *