Smažený hmyz nová doba

Nová doba – Smažený hmyz VII.

Nová doba – Smažený hmyz v 7-eleven

Zajisté mi dáte za pravdu, že při každé návštěvě Thajska naleznete v obchodech nějakou novinku. Platí to zejména o standardním sortimentu známých prodejen řetězců 7-eleven a Family Mart. Tyto obchody jsou doslova na každém rohu a doporučuji je navštívit.

.

Smažený hmyz nová doba
Prodejna 7-eleven

.

Letos se v regálech poblíž bramborových lupínků objevila novinka v podobě smaženého hmyzu. Jedná se o výrobek Thajské firmy HISO sídlící poblíž Bangkoku. Továrna klade maximální důraz na hygienické podmínky a zpracovává hmyz dodaný pouze z organických farem. Hmyz je na farmě rychle zmrazen a dopraven do továrny, zde je rozmrazen, zkontrolován, tepelně upraven, vysušen a vakuově zabalen.

.

Smažený hmyz nová doba
Moderní prostředí továrny Hiso

.

Barevné pytlíky musíte v 7-eleven (Family Martu) trochu hledat, obvykle nebývají umístěny hned u vchodu, nebo u kasy, nýbrž u bramborových chipsů. Momentálně jsou v sortimentu Smažení cvrčci a Hedvábní červi. Hmyz je nabízen ve čtyřech příchutích: Original, Cheese, BBQ a Nori Seaweed. Využil jsem hned první příležitost k nákupu a s Pavlem Bergmanem jsme se pustili do ochutnávky.

Zde je naše subjektivního hodnocení:

  • Devítigramové balení se zdá být extrémně malinké, ale pro jednoho člověka je to akorát, a na plnohodnotné ochutnání to s přehledem vystačí i pro 5 osob.
  • Vakuově balený hmyz je poněkud suchý, zato obsahuje minimum tuku (oleje).
  • Rozdíl oproti čerstvému hmyzu je asi takový, jako když si dáte čerstvě usmažené hranolky a nebo vakuově balené bramborové chipsy.
  • První cvrček byl trochu zklamáním, doporučuji sníst hned dalšího a dalšího. Pokud cvrčkům během prvních tří kousků přijdete na chuť, pak již nemůžete přestat, dokud je všechny nesníte.
  • Smažené cvrčky Original a BBQ rozhodně doporučujeme jako exotický suvenýr.

HMYZÍ TOP LIST

1.Cvrčci BBQ

Smažený hmyz nová doba
Smažení cvrčci BBQ Thajsko

Grilovací příchuť. Správně silně kořeněná chuť zřejmě nikoho nezklame. Klidně je lze zaměnit za běžně konzumované BBQ bramborové chipsy. K pivu, u televize nebo jen tak pro zábavu jsou ideální a určitě si je koupím znovu.

Nevhodné pro osoby mající alergii na soju a pšeničnou mouku.

2.Cvrčci Original

Smažený hmyz nová doba
Smažení cvrčci – originál Thajsko

Jsou ochuceni tradičním způsobem, neboli sojovou omáčkou a pepřem. Zatímco pepř je v podstatě neznatelný, sojová omáčka dodává cvrčkům klasickou slanou chuť. Cvrčci Original jsou v Thajsku nejvíce oblíbeným produktem firmy Hiso, a jako dárek pro nás středoevropany je jistě opět koupím.

Nevhodné pro osoby mající alergii na soju.

3.Cvrčci Cheese

Sýroví cvrčci se stali trochu zklamáním. Ani já, ani Pavel jsme onu prezentovanou chuť sýra nezaznamenali. Domníváme se, že tento produkt můžete klidně vynechat.

Nevhodné pro osoby mající alergii na mléko.

4.Hedvábní červi BBQ

Smažený hmyz nová doba
Smažení hedvábní červi BBQ Thajsko

Grilovací příchuť je samozřejmě totožná jako u cvrčků. Bohužel dle našeho subjektivního hodnocení jsme hedvábné červy nezařadili na náš jídelníček. Čerstvě usmažení jsou uvnitř velmi měkcí, dokonce asi jako arašídové máslo. Tito vakuově balení jsou úplně vysušení a namísto výrazné chuti, mohou nabídnout pouze to, co očekáváte při první ochutnávce smaženého červa. Chuť není nijak odpudivá, ale nejedná se ani o nějakou delikatesu. Hedvábné červy mám rád, ale tyto vysušené si již nekoupím.

Nevhodné pro osoby mající alergii na soju a pšeničnou mouku.

5.Hedvábní červi Original

Smažený hmyz nová doba
Smažení hedvábní červi Thajsko

Jsou ještě o něco méně chutní, než v provedení BBQ. Stejně jako u cvrčků je zde neznatelný pepř, zato jsou díky sojové omáčce nezvykle silně osolení.

Nevhodné pro osoby mající alergii na soju.

6.Hedvábní červi Cheese

Smažený hmyz nová doba
Smažení hedvábní červi Cheese Thajsko

U sýrových larev Bource morušového jsme opět nenašli ono prezentované ochucení sýrem – nebrat.

Nevhodné pro osoby mající alergii na mléko.

Nori Seaweed jsem dosud nesehnal, do TOP Listu je doplním později.

.

Smažený hmyz nová doba
Smažený hmyz v nabídce prodejen 7-eleven

.

Poslední šancí ke koupi je mezinárodní letiště Suvarnabhumi v Bangkoku. Prodejna 7-eleven nacházející se v suterénu (naproti vchodu do stanice BTS) nabízí balení o velikosti 9 gramů za 19 Thb. Prodejna Family Mart ve třetím patře nabízí balení 15 gramů za 29 Thb. Pro zajímavost, totožné patnáctigramové balení se ve Francii prodává za pouhých 6,50 Euro (250 Thb) + poštovné.

.

Smažený hmyz nová doba
Smažený hmyz Francie

.

.

Následující odkazy detailně popisují Smažený hmyz (a jinou havěť).

Odkazy:

 

Líbí se Vám tento článek? Pomozte nám realizovat další!

Objednáním ubytování nezaplatíte nic navíc a přesto přispějete na provoz webu.

Autor wendi

Webu THK - Thajsko - Kambodža věnuji téměř všechen svůj volný čas. Věřím, že se pro Vás stane zajímavým zdrojem informací nejen o THK, ale že dokáže pomoci i těm, kteří kráčí po Duchovní cestě. Pokud se vám moje práce líbí, můžete provoz webu podpořit přispěním jakékoliv finanční částky na bankovní účet THK č. 78-8767920247/0100. Finanční podpora je velmi důležitá nejen pro provoz webu, ale hlavně pro získávání nových informací. Děkuji w.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *