Škorpioni (správný český název je štíři) jsou jedni z obyvatel, kteří v Thajsku a Kambodži sice běžně žijí, ale setkání s nimi bývá poměrně vzácné. Za 15 let jsem jich volně potkal pouze 5, a to v zastoupení tří druhů. Přestože místní lidé smažené škorpiony v Thajsku i Kambodži občas jedí, podle mne se nikdy nejedná o žádnou extra pochoutku, na kterou by se někdo dokázal těšit, jako třeba na propečený vepřový bůček.
Název
Česky | Veleštír |
Anglicky | Black Scorpion Black Emperor Scorpion Asian forest scorpion |
Latinsky | Heterometrus |
Thajsky – แมงป่องช้างก้ามยาว | Méng Pong Čáng Gám Jáu |
.
Doporučení:
Jedový trn se nikdy nejí!
Poslední 2 články ocasu prostě odlomte, nebo odkrojte a vyhoďte.
Ochutnat?
Škorpion je jedno z mála zvířat, které bych znovu nechtěl mít ani doma, ani na talíři, ani v žaludku.
.
.
Máme li jedový trn odlomený, můžeme se vesele pustit do konzumace.
Škorpion, stejně jako pavouk, je blízkým příbuzným kraba a krevety. Bohužel vyjma malinkých masových špalíčků, ukrytých v masivních klepetech, se jeho chuť a pozřetelnost nedá s plody moře rovnat. Jediné co by se dalo porovnat je krunýř. Na těle má pevnost asi jako kreveta a na klepítkách jako drobný krab.
Někteří lidé to vezmou poctivě a v klidu celého škorpiona rozkoušou a pozřou. Někdo nejí nohy, někdo nejí ani tělo – pouze masitý ocas. Jak jsem již řekl, nejlepší část škorpiona tvoří krásně bílé masíčko ukryté v krásně černých klepítkách. Pokuste se je rozlomit a malé kousky kvalitního masa vyjmout – máte li rádi kraby, nebo krevety, pak s tímto masem budete velmi spokojeni.
.
.
Závěrem bych si dovolil pronést krátkou modlitbu:
Pane Bože, doufám, že se tímhle nikdy nebudu muset živit…
.
https://www.youtube.com/watch?v=vv9CPADy264
.