Mořští Hadi

Mořští Hadi IV.

Mořští hadi zde skutečně žijí.

Tedy nejen v Thajsku a Kambodži ale i ve všech tropických a subtropických mořích. Svého času jsem si nebyl jistý jestli se nejedná jen o takovou děsivou pověru. Nejedná… Potkat je ale není až tak úplně běžné. Sám jsem jich tu za 15 let potkal v moři asi 15. Pět při šnorchlování a 10 během potápění. Všechna setkání se odehrála v odlehlých oblastech, u málo navštěvovaných ostrůvků.

Mořští Hadi
Vlnožil užovkový Similany 2009

Vlnožil Užovkový

V Thajsku a Kambodži, nejčastěji v mělkých vodách u korálových útesů, potkáte pouze tento druh pruhovaného vodnáře. Vlnožil Užovkový je nejméně agresivní a nejvíce flegmatický had, kterého jsem kdy potkal. V podstatě nikdy mi při šnorchlování, nebo při potápění nevěnoval ani vteřinu pozornosti. Vždy mne nechal přiblížit, aniž by o mne projevil sebemenší zájem.

Samozřejmě doporučuji se nepřibližovat, jedná se o hada disponujícího velmi silným jedem, schopným usmrtit člověka. Jeho jed je dokonce silnější než obávané kobry. Vlnožil ale nikdy neútočí a svůj jed používá jen velmi zřídka. Navíc má malé zoubky. Uštknout člověka dokáže pouze v ohrožení života – kdyby jste mu třeba bránili ve vynoření, které nutně potřebuje na nádech.

Vlnožil dorůstá maximálně do délky jednoho metru a jako jeden z mála mořských hadů je schopen přežít i na souši, kde ho klidně můžete také potkat. Na souši totiž klade vajíčka. Vlnožil je velmi podobný naprosto neškodné rybě jménem Hadař příčnopruhý. Rozeznáte je lehce, mořští hadi mají vždy zploštělý ocas a nemají ploutve – ani prsní ani hřbetní.

.

Mořští Hadi
Vlnožil užovkový, mořský had má plochý ocas

.

Mořští Hadi
Vlnožil užovkový – mořský had nemá ploutve

.

Mořští Hadi
Ryba, úhoř, Hadař příčnopruhý

.

Mořští hadi jsou velmi zvláštní skupinou hadů. Přestože většina prožije celý život v moři, nejsou to praví mořští živočichové. Nemají žábry, dýchají plícemi, a tak se musí alespoň jednou za hodinu nadechnout. Hlavu mívají malou, kvůli aerodynamice, a konec ocasu mají plochý jako ploutev. V podstatě všichni mořští hadi jsou velmi jedovatí – dokonce se řadí mezi ty nejjedovatější hady planety.

Při návštěvě Thajska nebo Kambodže, se rozhodně nemusíte bát vkročit do moře. Vlnožilové se o lidi vůbec nestarají a rozhodně netráví volný čas tím, že by v turistickém letovisku čekali na faranga, kterému by se ihned po vnoření do vody zakousli do plavek.

Názvy

Česky  Vlnožil Užovkový

Anglicky

Banded Sea Krait,

Colubrine Sea Krait

Yellow-lipped Sea Krait

Slovensky Ploskochvost užovkový 
Latinsky Laticauda colubrina 
 Thajsky – งูสมิงทะเลปากเหลือง Ngů Saming Thalé Pák Lhuang
 Khmérsky
 Vietnamsky Rắn cạp nia biển

.

.

.

.

wendi – autor článku a průvodce Thajskem i Kambodžou

.

Máte nějaké zajímavé zážitky s hady v Thajsku či Kambodži?

Podělte se o ně s ostatními.

Napište mi je do komentáře a já je zveřejním v samostatném článku.

Odkazy:

Líbí se Vám tento článek? Pomozte nám realizovat další!

Objednáním ubytování nezaplatíte nic navíc a přesto přispějete na provoz webu.

Autor wendi

Webu THK - Thajsko - Kambodža věnuji téměř všechen svůj volný čas. Věřím, že se pro Vás stane zajímavým zdrojem informací nejen o THK, ale že dokáže pomoci i těm, kteří kráčí po Duchovní cestě. Pokud se vám moje práce líbí, můžete provoz webu podpořit přispěním jakékoliv finanční částky na bankovní účet THK č. 78-8767920247/0100. Finanční podpora je velmi důležitá nejen pro provoz webu, ale hlavně pro získávání nových informací. Děkuji w.

Doporučujeme

Létající hadi

Létající hadi III.

LÉTAJÍCÍ HADI Tropická krajina jakou je Thajsko je opředena spoustou mýtů, výmyslů a nesmyslů, kterým …

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *