Hadi v Bangkoku VII.

Bangkok…

Betonová džungle, kde žije deset milionů lidí a hadi? To nám asi nějak nejde dohromady. Velmi dobře si vzpomínám na můj šok, když jsem před více než deseti lety v centrálním Bangkoku, zažil první setkání s hadem. Do té doby jsem žil v naivních domněnkách, že je Bangkok pro hady nezajímavý a mimo ZOO tam žádní nežijí. Dnes již vím, že to tak není a v poslední době, to začíná být naopak. V Bangkoku je totiž hadů čím dál víc a víc a víc…

Proč?

Na první pohled to nemá logiku. Pro hada znamená střet s člověkem smrtelné nebezpečí a plazení se po rozpáleném betonu, není nic příjemného. V Bangkoku je málo přírody, spousta nebezpečí a přelidněné prostředí, což hadům opravdu nevytváří ideální životní podmínky. Co tam tedy ti hadi pohledávají?

Před rokem 1782 byly na místě, kde se dnes rozprostírá Bangkok, v podstatě jen bažiny plné hadů. Hadi tu žili po tisíce let, dokud je člověk nevytlačil z jejich domovů. Hadi v Bangkoku byli vždy doma a v okolí jich stále žije víc a víc. Hadi mají volný a snadný přístup do města nesčetným množstvím vodních kanálů, hlavní řekou i kanalizací.

Někde jsem četl, že na naší planetě žije stejné množství krys, jako lidí. Bangkokská radnice odhaduje, že ve městě žije více než milion krys. Kde jsou v tropech krysy – tam jsou i hadi. Přičteme li k tomu potraviny v městském odpadu, Bangkok působí na hady žijící v okolí, jako vysněný supermarket, nebo luxusní restaurace. Stačí jen skočit do kanálu a doplavat se najíst.

Takže si to shrňme:

  • hadi jsou původní obyvatelé Bangkoku
  • čím více se Bangkok rozrůstá tím více hadu je vytlačeno na jeho okraj
  • hadi se velmi lehce a rychle pohybují vodními kanály
  • Bangkok je pro hady obrovským zdrojem potravy

Jaká je nyní situace?

Bohužel to pro člověka vůbec není dobré, hadů je v Bangkoku čím dál víc a nenapadá mne, jak tuto tendenci zastavit. Jestliže někdo v Bangkoku nalezne hada tak většinou volá požárníky, nebo policii. Situace je nyní tak vážná, že hasiči vyjíždějí mnohokrát více odchytávat různé druhy hadů, než ke skutečným požárům.

Rok 2017 byl na hady v Bangkoku opravdu bohatý, podle hlášení bylo nalezeno skoro 100 hadů denně! Nejvíce ve čtvrtích Yannawa, Hua Mark a Bang Khunnon.

Počet odchycených hadů v Bangkoku?

  • 2012 – 10.500 hadů
  • 2013 – 16.000 hadů
  • 2016 – 16.900 hadů
  • 2017 – 34.000 hadů z toho 4.600 přímo uvnitř domů v centrálním Bangkoku

Nejběžnějším hadem kterého můžete v Bangkoku potkat je jeden ze stromových hadů, jež Vám nijak neublíží. Nejčastěji je to Bojga zlatá, které jsem již věnoval celý článek Létající hadi III. Právě tento had byl tím prvním kterého jsem v Bangkoku potkal.

Sakon Nakhon 2012 tenhle zelenáč přerušil moji meditaci
Sakon Nakhon 2012 tenhle zelenáč přerušil moji meditaci

.

Pokud si do Bangkoku zaskočí na jídlo nějaká mírumilovná přerostlá žížala, pak se člověk maximálně lekne. Problém nastává při setkání s nebezpečným druhem. Potkat v Bangkoku smrtelně jedovatého hada je opravdová rarita. Pojďme se nyní podívat na ty nejnebezpečnější Bangkokské strávníky:

Krajta

Úplně nejčastějším návštěvníkem je Krajta mřížkovaná. Není sice jedovatá a člověka obvykle nenapadá, ale když je ohrožena, dokáže člověka silně kousnout. Krajta dorůstá 5 až 6 metrů a vlastní 70 ostrých zubů. Když se zakousne, obvykle nechce pustit. Občas se objevuje i méně agresivní a menší Krajta tmavá.

Kobra

V Bangkoku můžete vzácně potkat 3 druhy kober. Všechny tři jsou smrtelně jedovaté a pokud můžete, vyhněte se jim velkým obloukem. Když už dojde k setkání, pomalinku ustupujte a pomalu odejděte. Rychlé pohyby a útěk obvykle kobru vyprovokují k útoku a nebo k pronásledování. Do Bangkoku občas zajde Kobra monoklová, Kobra královská nebo Kobra siamská.

Bungar

se pohybuje pouze v noci, je mírumilovný a pečlivě se vyhýbá lidem. Setkání je proto velmi vzácné. Jeho zvykem je vstupovat do domů otevřenými dveřmi. Bungar proužkovaný a Bungarus candidus.

Zmije

Hadem který usmrtí po světě nejvíce lidí je Zmije řetízková. Posledním nebezpečným hadíkem je Chřestýšovec běloretý. Setkání s nimi je v Bangkoku také velmi vzácné.

Máte li volnou chvíli v Bangkoku a chcete potkat nějaké ty hady, pak neváhejte a jako já na úvodní fotografii zavítejte na Hadí farmu Queen Saovabha Memorial Institute, kde můžete shlédnout malou ale zajímavou přednášku, spojenou s ukázkou odběru hadího jedu a také poučnou hadí show. Návštěvníci si mohou některé hady pohladit, či vzít do rukou.

Ponděli – Pátek (mimo svátků)
11.00 Odběr jedu.
14.30 Ukázka hadů před diváky s možností se s hady vyfotit.
Víkendy a svátky.
11.00 Ukázka hadů před diváky s možností se s hady vyfotit.

.

Hadí farma Bangkok 2006
Hadí farma Bangkok 2006

.

.

.

.

Srpen 2015 Bangkok

U vchodu do čínské restaurace, potkal její zaměstnanec obrovskou krajtu. Na pomoc přivolal hasiče. Had údajně měřil 7 metrů a vážil 200 kg. Celkem s krajtou zápasilo sedmnáct hasičů. Had byl nakonec přemožen, odchycen a vypuštěn do volné přírody.

.

Phnom Penh

V sousední Kambodži je situace velmi podobná. V hlavním městě Phnom Penh mají s hady obdobné problémy. Počet krys na jednoho obyvatele je zde rozhodně ještě vyšší, než v sousedním Bangkoku. Příklad dvou setkání s hady v Phnom Penh naleznete v 10. díle této hadí série Blízká setkání – Hadi X.

Máte nějaké zajímavé zážitky s hady v Thajsku či Kambodži?

Podělte se o ně s ostatními.

Napište mi je do komentáře a já je zveřejním v samostatném článku.

Odkazy:

wendi – autor článku a průvodce Thajskem i Kambodžou

Líbí se Vám tento článek? Pomozte nám realizovat další!

Objednáním ubytování nezaplatíte nic navíc a přesto přispějete na provoz webu.

Autor wendi

Webu THK - Thajsko - Kambodža věnuji téměř všechen svůj volný čas. Věřím, že se pro Vás stane zajímavým zdrojem informací nejen o THK, ale že dokáže pomoci i těm, kteří kráčí po Duchovní cestě. Pokud se vám moje práce líbí, můžete provoz webu podpořit přispěním jakékoliv finanční částky na bankovní účet THK č. 78-8767920247/0100. Finanční podpora je velmi důležitá nejen pro provoz webu, ale hlavně pro získávání nových informací. Děkuji w.

Doporučujeme

Létající hadi

Létající hadi III.

LÉTAJÍCÍ HADI Tropická krajina jakou je Thajsko je opředena spoustou mýtů, výmyslů a nesmyslů, kterým …

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *