Domácí mazlíčci – hadi VI.

Většina lidí si představuje domácí mazlíčky úplně jinak. Sám jsem ve svém životě prošel těžkou cestou, od člověka s velmi silnou „hadí“ fóbií k někomu, kdo má hady velmi rád. Pokud bych se jednou rozhodl pořídit si doma plazícího se miláčka, pak by to byla určitě krajta.

U nás se moc velké krajty nechovají. Přeci jen stokilový plaz vyžaduje extrémně velké terárium, a na manipulaci s ním je vždy třeba několik odvážných lidí. V Thajsku a Kambodži se ale občas najdou lidé, kteří takového hadíka doma mají. Nestaví pro něj terárium, mají ho jen tak „na volno“ a krajta je miláčkem celé rodiny včetně dětí.

Krásným příkladem je chlapec Sambat a jeho domácí mazlíček jménem ,,Šťístko“ žijící v Kambodžské vesnici Sit Tbow. Teď si asi všichni ptáte – kterej táta koupí svýmu děcku na hraní stokilovýho hada?

Poetický příběh

má počátek již v raném dětství. Krajta se prostě připlazila z džungle k malému Sambatovi a usnula vedle něj. Od té doby jsou z nich nerozluční přátelé. V době setkání byl Sambat tříměsíční miminko a čerstvě narozená Krajta tmavá měřila pouze 50 cm. Had se prostě začal volně pohybovat po domě a občas spí i v těsné blízkosti chlapce.

Opět se asi ptáte jak někdo nezešílí, když najde spát svoje mimino s krajtou? Matka vše vysvětluje. Ještě před tím, než se jí narodil syn, měla sen. Ve snu se k nim do rodiny nastěhoval velký had, který celou jejich rodinu chránil. Sambatova maminka vnímá krajtu jako člena rodiny, konkrétně jako svoji dceru.

I když je rodina chudá, o krajtu se starají více než dobře.  Každý týden jí kupují 10 kg kuřat, pravidelně ji myjí a dokonce se za ni i modlí a zapalují vonně tyčinky. Místní věštec tvrdí, že Šťístko je reinkarnace dívky, která byla v minulém životě Sambatovou manželkou. Sambat vnímá hada jako svoji sestru.

Videa a informace v článku jsou z doby, kdy bylo oběma cca sedm let. Krajta již tehdy měřila 480 cm a vážila 120 kg. V roce 2007 si chlapec a Šťístko vydobyli popularitu a jejich domov navštívilo mnoho TV štábů. Otec si ale později stěžoval, že většina z televizních společností jim naslibovala vysoké honoráře, ale nakonec jim dali jen pár dolarů a někteří ani to ne.

Nejen chlapec, ale celá rodina potvrzuje, že s krajtou nebyl nikdy žádný problém a že od doby co je v domě se cítí bezpečněji. No, uznávám, že být zlodějem, tak bych jejich dům také vynechal…

.

.

.

.

.

Později

ale Šťístko začal být líný a těžko ovladatelný. Vše vyvrcholilo v srpnu 2011 kdy byl Sambat pokousán na noze a musel být hospitalizován. Poté byla pětimetrová krajta umístěna do Phnom Tamao Wildlife Rescue Center and ZOO v provincii Takeo. No, jestli to byla v minulém životě jeho manželka, tak na tom není nic zas tak moc divného…

.

Sambat 12 let
Sambat 12 let

Malé děti si nehrají s velkými hady pouze v Kambodži…

Chlapeček z Vietnamu

.

Dívenky z Indonésie

.

Chlapec z Indonésie

.

Chlapec z Indonésie

.

Máte nějaké zajímavé zážitky s hady v Thajsku či Kambodži?

Podělte se o ně s ostatními.

Napište mi je do komentáře a já je zveřejním v samostatném článku.

Odkazy:

wendi – autor článku a průvodce Thajskem i Kambodžou

Líbí se Vám tento článek? Pomozte nám realizovat další!

Objednáním ubytování nezaplatíte nic navíc a přesto přispějete na provoz webu.

Autor wendi

Webu THK - Thajsko - Kambodža věnuji téměř všechen svůj volný čas. Věřím, že se pro Vás stane zajímavým zdrojem informací nejen o THK, ale že dokáže pomoci i těm, kteří kráčí po Duchovní cestě. Pokud se vám moje práce líbí, můžete provoz webu podpořit přispěním jakékoliv finanční částky na bankovní účet THK č. 78-8767920247/0100. Finanční podpora je velmi důležitá nejen pro provoz webu, ale hlavně pro získávání nových informací. Děkuji w.

Doporučujeme

Létající hadi

Létající hadi III.

LÉTAJÍCÍ HADI Tropická krajina jakou je Thajsko je opředena spoustou mýtů, výmyslů a nesmyslů, kterým …

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *