Thajská pálivá jídla, do kterých jsou běžně přidávané čerstvé chilli papričky Phrik Khí Nů, jsou pro běžného Evropana prakticky nepoživatelná. Pro srovnání – zatímco nám známé Jalapeňos dosahují na stupnici pálivosti 2.500 – 10.000 SHU, Thajské papričky Phrik Khí Nů dosahují 50.000 – 100.000 SHU. Tyto papričky mají velikost maximálně 2-3 cm a mění barvu z nezralé jasně zelené, přes žlutou a oranžovou, až po plně zralou zářivě červenou.
Prik Kin Nu – พริกขี้หนู
Chilli papričky Ptačí Oko – Bird’s eye chili

.
Jednou jsem objednal uprostřed Isánu dvakrát Som Tam. Objednávka byla v Thajštině 1 x nepálivé a 1x normální. Nepálivé se nedalo sníst a normální byla hotová biologická zbraň. Na moji reklamaci mi Thajka s úsměvem vysvětlila, že Som Tam udělala přesně podle mojí objednávky 1 x nepálivé a 1x normální. Do ,,nepálivého,, dala tři papričky a do ,,normálního,, pět. Běžný Středoevropan by označil salát s jednou papričkou Phrik Khí Nů jako masakr pálivý, zato Thajec z Isánu považuje salát s třemi Phrik Khí Nů jako nepálivý a tudíž vhodný i pro starce a malé děti.
Druhou pálivou přísadou, která se běžně přidává do kari a do polévek, je chilli pasta, jejímž základem jsou samozřejmě červené chilli papričky.
Nam Phrik Pao – น้ำพริกเผา
Chilli pasta – Chili paste

.
Třetí nejběžnější základ je červená kari pasta, ve které je červený pepř a chilli papričky.
Red Thai curry paste

.
Podle mne nejdou Thajská jídla seřadit podle pálivosti, protože to, co nejvíce udává pálivost je kuchař, který v dané oblasti připravuje jídlo pro místní strávníky tak, jak to mají rádi. Určitě bude vždy rozdíl v pálivost totožného pokrmu v Thajské restauraci v Evropě, v Thajském turistickém centru, v Bangkoku, v Isánu, na severu, nebo na jihu Thajska. Nejpálivější jídla najdete v restauracích s hrdým nápisem Isaan Food (Isánské Jídlo).
Thajská pálivá jídla TOP 10 tedy nejsou seřazena podle pálivosti, kterou většinou určuje kuchař dle místní tradice, ale podle dostupnosti. Na prvním místě tedy najdete nejběžnější thajské pálivé jídlo, které bývá na jídelním lístku většiny restaurací po celém Thajsku.
1. Tom Yum Kung – ต้มยำกุ้ง
Polévka s krevetami a citrónovou trávou – Spicy and sour shrimp soup
Recept
Tom Jam Kung – je klasika, která je dokonce zapsána na Seznamu světového nehmotného kulturního dědictví UNESCO. Polévka má léčivé účinky. Obsahuje přírodní ingredience, které prokazatelně posilují funkci imunitního systému, předcházejí rakovině, pomáhají pří neurodegenerativní onemocnění, a mají protizánětlivé a mikrobiální vlastnosti. Běžně se podává s vařenou rýží, která se nevkládá do polévky, ale ,,přijídá,, se, podobně jako u nás jíme gulášovku s rohlíkem nebo s chlebem.
Polévka má dvě provedení.
Tom Jam Kung Nam Khon
Krémový vývar s jemnou a hladkou chutí. V polévce je použita chilli pasta, která jí dodává nezaměnitelnou barvu, ale i pálivost + chilli papričky. Tato varianta používá jako základ kuřecí vývar s trochou kokosového mléka nebo kokosové smetany. Tom Jam Kung Nam Khon mám nejraději a pokud jíte krevety, pak polévku určitě musíte ochutnat.
Tom Jam Kung Nam Saj
Čirý vývar, který je silnější a má intenzivnější chuť. V polévce jsou chilli papričky, tmavě zelené listy kafrové limety a stonky citronové trávy. Tahle varianta je sice tradiční, ale za mne není tak chutná a je zbytečně ostrá.
.
2. Som Tam Thaj – ส้มตำไทย
Salát ze zelené Papáji – Green Papaya Salad
Recept
Som Tam – je z thajských salátů rozhodně nejlepší. Nenechte se zmást sladkým názvem Papája. Nejedná se o zralou Papáju oranžové barvy, která je měkká a slaďoučká. Som Tam se dělá z nezralé Papáji, která má barvu a konzistenci nezralé okurky. Určitě si objednejte nepálivou verzi, protože i ta, většinou pálí. Proč? Tajemství je v přípravě. Thajci na přípravu používají hmoždíř, který frčí nonstop po celý den a tak ho nevymývají. Normální thajský stupeň pálivosti Som Tam je ,,masakr,, a když hned připraví ve stejném hmoždíři další Som Tam, tak je právě pálivý od zbytků předešlého. Zdá se to neuvěřitelné, ale je to tak. Pokud je někdo citlivý, nebo pro malé děti, pak požádejte, ať Vám před přípravou opláchnou hmoždíř. Za mne opět výborný doplněk k jídlu, nebo lehký oběd.

.
Běžně se do Som Tam přidávají 2 přísady které mi nechutnají, a tak to hlásím při objednávce předem. Jsou to: Sušené minikrevetky jako posyp a fermentovaní krabi (ryby). Když mi tam dají ty minikrevetky, tak nevymrzuju a prostě je sním, ty nejsou tak špatný, ale ty fermentované kraby bych podle mne vůbec nenazýval potravinou a už vůbec bych se tím nechtěl nikdy živit.



.
3. Phad Ga Prao (Pad Krapow) – ผัดกะเพรา
Smažené mleté maso s bazalkou – Holy Basil (Pork) Stir-Fry
Recept
Phad Kra Phrau – je jedno z nejběžnějších jídel, které najdeme v každé restauraci a běžně i v pouličním stánku. Jedná se o mleté vepřové (kuřecí nebo hovězí) maso, které je orestované s bazalkou a chilli papričkami. Podle mne běžná pálivost tohoto jídla úplně zastře jeho vynikající chuť. Proto doporučuji objednat úplně bez chilli. Phad Kra Phrau bez papriček bych mohl jíst každý den.
.
4. Gaeng Phed Ped Yang – แกงเผ็ดเป็ดย่าง
Pečená kachna na červeném kari – Roasted Duck Red Curry
Recept
Géng Phed Ped Jáng – červené kari je samozřejmě pálivé, ale navíc se do něj běžně přidávají chilli papričky. Pečené kachní maso, zelenina, ananas nebo liči a červené krémové kari. Bez papriček je to výborné jídlo, které určitě doporučuji okusit.
5. Gai Pad Prik Gaeng – ไก่ผัดพริกแกง
Kuře v červené kari pastě – Stir Fry Chicken Red Curry
Gaj Phad Phrik Kéng – dělá pálivé opět červená kari pasta a chilli papričky. Základem jídla jsou restované kousky kuřecího masa a dlouhé fazole. Červené kari zde není součástí vývaru, ale je přidáno na sucho. Opět pokud vynecháte papričky, pak je to dobré pálivé jídlo.

.
6. Pla Rad Prik – ปลาราดพริก
Pečená ryba s chilli omáčkou – Crispy Fried Fish in Spicy Sauce
Plá Rád Phrik – bývá na 99% druh sladkovodní cichlidy z rodu Tilapia. Ryba má hodně bílého masa a velké kosti. Tilapia je usmažená do křupava a politá sladkokyselou, pikantní omáčkou, s chilli. Někdy může obsahovat tamarind pro kyselost nebo mango pro sladkost. Pokud si objednáte jednu rybu, jeden salát Som Tam + 2 porce rýže, pak máte krásný oběd nebo večeři pro 2 osoby. Za mne výborná sladkovodní ryba. Podělit se, je ideální i pro pár, kde jeden má a druhý nemá rád pálivá jídla. Nejprve odstraňte papričky. Vrchní stranu si odebere ten kdo má rád chilli omáčku a o spodní část se může rozdělit s partnerkou nebo kamarádem.
.
7. Gaeng Pa – แกงป่า
Kari z džungle – Jungle Curry
Kéng Pá – je doslova pralesní nebo džunglové kari. Pochází ze severních oblastí Thajska, které jsou porostlé původní džunglí. Kéng Pá je taková směs všeho co prales dal. Neobsahuje kokosové mléko nebo smetanu, protože v džungli kokos neroste. Maso z divočáka je většinou nahrazeno běžným vepřovým, nebo kuřecím masem a podle dalších ingrediencí asi můžete odhadnout, že to nebude úplně ta pravá lahůdka. Co tam tedy mimo hromady chilli a vepřového masa najdeme? Hlavně chilli papričky, zelený pepř, galangal, česnek, lilek, citronová tráva, kůra a listy kafrové limety. Prostě lahůdka z džungle.

.
8. Kaeng Tai Pla – แกงไตปลา
Kyselé rybí kari – Fish Entrails Sour Curry
Kéng Taj Plá – je zaslouženě na prvním místě hned v několika thajských i celosvětových žebříčcích TOP nejhorších jídel. Ono sem vlastně patří jakékoliv thajské jídlo, jež má ve svém základu rybí kari (pozor neplést si s kari s rybím masem). Že jste ho ještě neochutnali? Kdyby jste si ho chtěli snad podomácku vyrobit, tak zde je recept: Rybí žaludky (někdy i vnitřnosti) zbavte výkalů a žluče, smíchejte se solí a nechte 10 až 30 dní v thajském klimatu fermentovat. Jakmile se směs stane olejovitou a tekutou, můžete do ní přimíchat koření a použít jako základ kari, do kterého přidáte vařené rybí ledviny, rybí maso a zeleninu.
Přestože jde o specialitu přímořské oblasti, používají se většinou žaludky sladkovodních ryb, nejčastěji je to Sumec (pangas) nebo Hadohlavec. Méně se používají žaludky mořských makrel. Rybí kari je nejpopulárnější v jižním Thajsku, nejvíce v provincii Phatthalung. Doporučuji nejprve ochutnat Surströmming a pokud dokážete polknout alespoň tři sousta, pak se můžete směle pustit i do rybího kari Kéng Taj Plá.

.
9. Koi Pla – ก้อยปลา
Rybí salát – Fish Salad
Kój Plá – je asi nejnebezpečnější jídlo nejen pro nás cizince, ale i pro Homo Sapiens vůbec. Kój je v podstatě ,,salát,, ve kterém hlavní náplň mimo chilli papriček tvoří syrové ryby, krevetky, nebo vodní či suchozemští šneci. Příprava není složitá, menší rybky (krevetky nebo šnečci) se ponechají vcelku, větší kusy se rozemelou. Maso zůstává syrové a jediná úprava je pouze ,,denaturace,, přidáním limetkové šťávy nebo rozdrcených mravenců. Kój Plá vypadá buď jako rybí salát z celých rybiček (krevetek či šnečků), nebo jako tatarák. Ke Kój Plá bych přiřadil veškeré saláty z Isánu. Jejich pálivost je vyhlášená po celém Thajsku. Někdy se v salátu servírují živé minikrevetky, nebo i živé malinké rybičky. Oboje rádo skáče ven ze salátu.
Doporučení.
- Nejezte v JV Asii žádné syrové maso.
- Výjimku můžete udělat u Sushi, oblíbených plátků čerstvého lososa a čerstvých mořských ústřic.
- Dbejte na to, aby maso suchozemských a sladkovodních živočichů prošlo vždy alespoň minimální tepelnou úpravou.
- Pozor – menší krevety jsou na 99% sladkovodní, a ty velké modré krevety jsou říční.


.
10. Gaeng Leung or Gaeng Som – แกงส้ม
Kyselé rybí kari – Sour Fish Curry
Kéng Som – je specialita z jižního Thajska. Základ tvoří ryba nebo krevety, Krevetová pasta a zelenina. Kyselost dodává tamarind a někdy se přidává palmový cukr. Žlutou barvu zajistí kurkuma. Kokosové mléko se nepoužívá. Pro představu pálivosti – v receptech se uvádí 2 litry vody, 600g ryby a 100 kusů chilli papriček Phrik Khí Nů. Stupeň pálivosti je podle mne – když to vylejete na vlnitý plech, tak se vyrovná.

.
Thajské Dezerty I.
Odkazy:
- Thajská jídla TOP 10 dle cizinců
- Thajská jídla TOP 15 dle Thajců
- Thajské recepty
- Thajské Dezerty I.
- Thajské Dezerty II.
- Thajské Dezerty III. 7eleven speciál
- Thajské Dezerty IV.
- Thajská nejhorší jídla TOP 10
- Thajská pálivá jídla TOP 10 – právě otevřený
- Smažený hmyz a jiná havěť I.
- Thajské ovoce a zelenina
- wendi – autor a průvodce (Kambodža, Thajsko a Laos)
O mně
Thajsko a Kambodža Thajsko a Kambodža, Angkor Wat, Česky mluvící průvodce, Meditační kurzy, Meditační pobyty v klášterech, Poznávací okruhy na míru, Buddhismus, Duchovní cesta