Pobyty v klášterech

Stále více lidí se na mne obrací s prosbou o informace týkající se pobytů v buddhistických klášterech Thajska a Kambodže.

Takže? Tady jsou…

V Thajsku a Kambodže je naprosto normální, že pokud se někdo dostane do těžké životní krize, která vytvoří neúnosný tlak na jeho psychiku, pak na nějaký čas opustí svůj domov (pokud nějaký má) a odejde žít do kláštera. Takovým důvodem bývá zpravidla ztráta (úmrtí) milované nebo blízké osoby, krach manželství nebo firmy (bankrot), či „jen“ ztráta zaměstnání, domu, většího množství peněz, majetku atd. Důvodem může být také totální vyčerpání (vyhoření) a nebo naopak nějaký nenadálý silný duchovní prožitek.

Vše tu funguje velmi jednoduše, žádný psycholog nebo psychiatr, žádné prášky na hlavu, žádná sedativa ani antidepresiva, žádné peníze, ani zdravotní pojištění. Psychicky vyčerpaný člověk zajde do buddhistického chrámu, zeptá se opata, jestli tam můžete nějakou dobu pobýt, vysvětlí mu svůj problém a je to.

.

Wat Tham Puang - chatka mnicha
Wat Tham Puang – chatka mnicha

.

Stejně jako já před dvanácti lety, tak většina takovýchto lidí potřebuje pouze na chvíli tzv. ,,zastavit život“. V klidu kláštera a bez každodenního přívalu problémů si vše urovnat v hlavě, nabrat novou sílu žít a po několika týdnech či měsících se vrátit v naprostém pořádku zpět do běžného života.

Jen malá část lidí projde takovou změnou, že se nechá ordinovat na mnichy nebo mnišky. V klášteře tedy pobývají většinou na úrovni laiků a pomáhají s provozem a údržbou kláštera. Nejsou tam ale zaměstnáni. Ženy většinou pomáhají v kuchyni a s úklidem. Muži obvykle zastávají nějaké venkovní práce. Nikdo od nich ale neočekává nebo nevyžaduje nějaké celodenní pracovní nasazení. Mnoho lidí si jen vezme odpoledne na dvě hodinky koště a zametá spadané listí (z bodu A do bodu B – a zpět), což je naprosto postačující.

V klášteře se dostane každému stejného komfortu jako mají mniši. Spí na zemi, má se kde umýt a dostane 2x denně najíst. Nikdo neočekává, že klášter za to dostane nějaké obrovské peníze, většina lidí totiž nic nemá.

.

Wat Tham Puang - meditace Vihan
Wat Tham Puang – meditace Vihan

.

Farang v klášteře – problémy

 

Asi Vám to bude připadat neuvěřitelné, ale to, že jsme farangové (bílí cizinci) a ještě ke všemu ateisti nebo jinověrci, nijak nebrání tomu, abychom  těchto svatostánků také plně využívali. Pokud se v Thajsku dostanete do nesnází, pak se obraťte na Velvyslanectví ČR v Bangkoku. V Kambodže je nově otevřené Velvyslanectví ČR v Phnom Penh.

Jestliže to nejde nebo Vám nevyhoví, vždy se můžete obrátit o pomoc na kterýkoliv buddhistický klášter. Na 90% Vám poskytnou ubytování a stravu na dobu potřebnou k vyřešení Vašeho problému. Jestliže Vás odmítnou, popojděte k vedlejšímu klášteru, tam Vám bezplatný azyl poskytnou.

.

Wat Tham Puang - meditace jeskyně
Wat Tham Puang – meditace jeskyně

.

Farang v klášteře – meditace

Pokud máte zájem o pobyt v některém z klášterů za účelem meditace, zklidnění mysli, poznání sebe sama nebo jen poznání zdejší kultury, pak je postup vlastně totožný. Nezapomínejte, že na posvátné půdě musíte respektovat 8 buddhistických pravidel a místní zvyky.

V klášterech se automaticky očekává, že budete dodržovat 5 buddhistických předsevzetí:

1. Nezabíjet žádně živé tvory (ani komáry)

2. Nebrat nic, co mi nebylo dáno

3. Žádný sex (ani chodit v sexy oblečení, polonahý nebo v plavkách, žádné opalování) -ideální je vzdušné bílé oblečení bez nápisů a bez obrázků.

4. Žádné lhaní, nadávání, kletí ani sprostá slova (klídek)

5. Žádné drogy (ani alkohol)

+ tři, která jsou pravidlem pro mnichy, a jsou více-méně dobrovolná. Jestliže nejste mniši, pak je jen na Vás, jak moc budete tyto další 3 následovat nebo ne. Ideální je samozřejmě všechny dodržovat na 100%, ale není to nutné. Pojďme se na ně tedy podívat podrobněji…

6. Nejíst pevnou stravu od 12h (pouze čaj nebo mléko k večeři). Obvykle je jídla dost a podává se k snídani a k obědu. Jestliže máte pocit, že by jste mohli do rána zemřít hlady, pak si prostě naberte při obědě jídlo i na večeři. Nejste mniši, takže o nic nejde.

7. Žádná světská zábava, žádné krášlení těla, žádné parfémy apod. Parfém, který je cítit na 10 metrů je naprosto nevhodný, na druhou stranu upocený farang, který smrdí na 10 metrů je druhá tragedie. Takže nějaký kompromis. Všude se dbá na osobní hygienu. Neexistuje, že přijedete večer do kláštera a nevysprchujete se, to je prostě nesmysl. Make-up pro dívky je také nežádoucí, čím méně jste atraktivní, tím lépe. Že tam nemůžete pořádat diskotéku nebo hrát fotbal, či grilovat čuníka je snad každému jasné.

8. Nespat na pohodlné posteli, nesedět na pohodlné židli. Tak tohle bývá pro nás zdegenerované Evropany závažný problém. Sedět pohodlně delší dobu na zemi, nebo se na ní vyspat bez matrace bývá pro 99 % farangů opravdový problém. Zatímco naprosto každý Thajec, Kambodžan a každé evropské dítě předškolního věku s tím nemá problém, my ano. Na zemi pohodlně sedět neumíme a spát bez matrace je pro většinu lidí nerealizovatelné, ba přímo destruktivní.

Pokud to pojmete jako výzvu,

tak Vám hned řeknu že je to velmi bolestivá procedura, po jejímž absolvování Vám budou již všechny matrace a postele připadat úžasně měkké a pohodlné.  Musíte sami zvážit, zda si tím neublížíte nebo velmi nezkomplikujete pobyt.

Řešení tohoto problému je velmi jednoduché. Na sezení si předem kupte ,,meditační matraci“ o rozměrech cca 50 x 50 cm, na které můžete meditovat nebo i sedět v jídelně. Na spaní budete potřebovat nafukovací lehátko, skládací tzv. spartakiádní lehátko, nebo alespoň karimatku. Ideální je samonafukovací karimatka, protože je pohodlná, a v batohu nezabere moc místa.

Z dalších věcí doporučuji vzít si moskytiéru, která Vás ochrání nejen před komáry, ale i před jinými nezvanými návštěvníky (raději nebudu jmenovat). Není nic příjemného, když Vám v noci skáče po noze pouhý konipas nebo po ruce leze šváb velikosti mexického dolaru. Přeci jen jsme v tropech a většinou uprostřed volné přírody.

.

Wat Tham Puang - chatka mnicha
Wat Tham Puang – chatka mnicha

.

Potřebné věci

  • hygienické potřeby
  • ručník
  • toaletní papír
  • repelent proti komárům
  • svítilnu
  • tužku , papír nebo sešit na poznámky
  • pokud užíváte nějaké léky – nezapomeňte si vzít potřebné množství na celý pobyt

Na konci pobytu je samozřejmě slušností dát do obálky nějaké peníze na provoz kláštera, které předáte opatovi, nebo je jen vhoďte do klášterní pokladničky. Darování klášteru nebo mnichům již nepotřebných věcí (svítilny, meditační matrace, moskytiéry atd.) je také vhodné.

.

Meditační hala Wat Suan Mokkh - Thajsko
Meditační hala Wat Suan Mokkh – Thajsko

.

Nyní tedy záleží hlavně na Vás, co vlastně chcete a jaké vyžadujete podmínky.

Dovoluji si doporučit následující varianty:

  1. Nejlepší je být Thajcem nebo alespoň umět velmi dobře thajsky a najít si v nějakém klidném, horském klášteře svého učitele meditace.
  2. Pokud nejste Thajcem a umíte velmi dobře anglicky, pak vynaložte hodně energie, času a peněz na nalezení horského kláštera s meditačním mistrem, který také umí anglicky.
  3. Jestliže máte dostatek prostředků, najměte si duchovního průvodce, který Vám vybere ten nejvhodnější klášter a bude se Vám věnovat ve Vašem rodném jazyce.
  4. Jestliže máte nedostatek finančních prostředků, ale zároveň umíte alespoň trochu anglicky, zúčastněte se některého z organizovaných meditačních kurzů.

.

Wat Tham Puang - meditace s Loon
Wat Tham Puang – meditace s Loon

.

Organizované meditační kurzy jsou samozřejmě dobré pro začátek Duchovní cesty a také pro zklidnění vystresované evropské psychiky. Každému je vřele doporučuji.

.

Wat Suan Mokkh březen 2005
Wat Suan Mokkh březen 2005

.

Jestliže jste dočetli až sem, věnujte prosím ještě pět minut Stanislavu Groffovi – stojí to za to.

Odkazy:

wendi – autor článku a průvodce Thajskem i Kambodžou

Líbí se Vám tento článek? Pomozte nám realizovat další!

Objednáním ubytování nezaplatíte nic navíc a přesto přispějete na provoz webu.

Autor wendi

Webu THK - Thajsko - Kambodža věnuji téměř všechen svůj volný čas. Věřím, že se pro Vás stane zajímavým zdrojem informací nejen o THK, ale že dokáže pomoci i těm, kteří kráčí po Duchovní cestě. Pokud se vám moje práce líbí, můžete provoz webu podpořit přispěním jakékoliv finanční částky na bankovní účet THK č. 78-8767920247/0100. Finanční podpora je velmi důležitá nejen pro provoz webu, ale hlavně pro získávání nových informací. Děkuji w.

Doporučujeme

Pohřeb Thajského Krále

Pohřeb Thajského Krále

Královské pohřební ceremonie jsou plánovány na 25. až 29.10.2017 Královský kremační obřad a poslední rozloučení …

2 komentáře

  1. Jitka Dominikova

    Poutavé, moje cesta.
    Děkuji vám

  2. Jitka Dominikova

    Děkuji za inspirativní čtení.
    Ať se vám i ostatním dobře daří.
    Přeji vám harmonii. Třeba se někdy setkáme.
    1.2.2017 odjíždíme z Prahy do Thajska.
    Jitka

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *