Smažený hmyz a jiná havěť I.

Smažený hmyz

je taková nepřehlédnutelná místní rarita, kterou snad obdivoval každý z nás. Většina turistů hned při prvním setkání neodolá a nějakého smaženého brouka, červíka nebo saranče si koupí. V následující sérii článků se dočtete co to vlastně je, jaký to má český název a hlavně – jak se to má správně jíst.

.

Klasická nabídka smaženého hmyzu Thajsko 2005
Klasická nabídka smaženého hmyzu Thajsko 2005

.

Všeobecné informace

Hmyz má údajně nízký obsah cholesterolu a přitom obsahuje velké množství kvalitních bílkovin, řadu vitamínů a minerálních látek. Proto se jedná o velmi sytou potravu. Pokud jíte něco podobného poprvé, rada je jednoduchá: vezměte si jen jednoho cvrčka, nebo červíka, strčte ho do pusy vcelku a jedním mohutným stiskem ho rozkousněte. Většinu lidí příjemně překvapí lahodná chuť.

.

První ochutnávka Thajsko 2005
První ochutnávka Thajsko 2005

.

Příprava

Samozřejmě že veškerý zde popisovaný hmyz je pěstován na farmách. Jen zcela výjimečně někdo nabízí brouky odchycené v přírodě. Hmyz bývá většinou zprudka osmažen a pouze osolen. V Thajsku je hmyz tradičně ochucen sojovou omáčkou Golden Mountain s trochou práškového pepře, nebo Chilli. Často můžete zahlédnout prodavače, jak na vystavený hmyz něco stříká z rozprašovače – to je právě ta sojová omáčka.

.

Smažený škorpion Kambodža 2017
Smažený škorpion Kambodža 2017

.

Problémy a rizika

Hmyz je blízký příbuzný mořských živočichů jako je například krab, nebo kreveta. Jste li alergičtí na „plody moře“ pak buďte velmi opatrní, pravděpodobně jste alergičtí i na hmyz.

Pozor na kobylky! Na webu jsem několikrát zaregistroval stížnost na negativní reakci organismu po požití kobylek (sarančat). Příčinou byl údajný obsah DDT. Já jsem po požití kobylek v Thajsku a Kambodži žádné problémy nikdy neměl, ani jsem nikoho takového nepotkal. Přesto doporučuji být opatrný – kupte si jich jen pár na ochutnávku.

.

Smažený hmyz Kambodža 2017
Smažený hmyz Kambodža 2017

.

Nová doba

Kde jsou ty časy, kdy se smažený hmyz dal koupit pouze v pouličním stánku, či na místní tržnici. Nová doby sebou přináší i nové možnosti. Dnes již můžete koupit pytlík housenek, nebo cvrčků i v oblíbeném řetězci prodejen 7-eleven. Zatím je sortiment omezen pouze na 4 příchutě smažených cvrčků a 4 příchutě smažených larev Bource morušového. Obaly mají 99% nápisů v Thajštině a tak nezbývá, než se orientovat podle barvy sáčku a obrázku:

  • bílý – Original – pouze osolené
  • žlutý – Cheese – sýrové
  • červený – BBQ – grilované
  • zelený – Seaweed – mořské řasy

.

Smažený hmyz v nabídce prodejen 7-eleven
Smažený hmyz v nabídce prodejen 7-eleven

.

Hmyz

Podívejme se tedy zblízka co že to ti Thajci a Kambodžané vlastně pěstují, smaží, prodávají a hlavně jedí. V Thajsku a Kambodži je nejvíce oblíbená tato hmyzí pětice: cvrčci, kobylky, hedvábní červi, bambusové housenky a potápníci (Crickets, Grasshoppers, Silk Worms, Bamboo Worms and Water Bugs). Ceny hmyzu nebývají nijak závratné a když už se rozhodnete k nákupu, doporučuji napoprvé si koupit mix a vše vyzkoušet – přesně tak jako plešatý Darren v následujícím videu.

.

.

Následující odkazy detailně popisují Smažený hmyz (a jinou havěť).

Odkazy:

Líbí se Vám tento článek? Pomozte nám realizovat další!

Objednáním ubytování nezaplatíte nic navíc a přesto přispějete na provoz webu.

Autor wendi

Webu THK - Thajsko - Kambodža věnuji téměř všechen svůj volný čas. Věřím, že se pro Vás stane zajímavým zdrojem informací nejen o THK, ale že dokáže pomoci i těm, kteří kráčí po Duchovní cestě. Pokud se vám moje práce líbí, můžete provoz webu podpořit přispěním jakékoliv finanční částky na bankovní účet THK č. 78-8767920247/0100. Finanční podpora je velmi důležitá nejen pro provoz webu, ale hlavně pro získávání nových informací. Děkuji w.

Doporučujeme

Rado, ředitel jež skončil v hrobě bez jména

Většina Evropanů přijede do Thajska jen na dovolenou, některým se později stane domovem, a některým …

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *