Kapříci z Mekongu

Siamský kapr

Velikost

Kapříci v Mekongu dorůstají do obrovských rozměrů. V místních kronikách jsou zapsány úlovky dosahující neuvěřitelných tři sta kilogramů. Největší zdokumentovaný kapřík ulovený na udici v devadesátých letech v Thajsku, měřil 150 cm a vážil úctyhodných 124 kg.

.

Rekordní kapr 124 kg Thajsko
Rekordní kapr 124 kg Thajsko

.

Rozšíření

Veleparma Thajská, běžně známá jako Siamský Kapr je již bohužel na červené listině chráněných živočichů. Domovem největší kaprovité ryby světa jsou pouze řeky Mekong, Meklong a Chao Phraya (v Chao Phraya byl pravděpodobně již vyhuben). Drastický pokles populace je nejlépe vidět na statistikách úlovků z Kambodže.

  • 1964  –  200 tun Siamských Kaprů
  • 1980  –    50 kusů
  • 2000  –   10 kusů

Kapříky se podařilo uměle odchovat pouze ve Vietnamu. V roce 2010 jich bylo 50.000 kusů vypuštěno do řeky Tien, ale hmotnosti jednoho kilogramu se dožilo jen zlomek z tohoto počtu. Vietnam nabízí ročně jeden milion kusů násad místním farmářům. Ti je pěstují v rybnících, kde přibývají 2-5 kg/rok, nebo v plovoucích klecích umístěných v řece, s ročním přírůstkem 7 – 9 kg.

.

Jurassic Fishing Park - Thajsko
Jurassic Fishing Park – Thajsko

.

Názvy

.

Česky  Veleparma Thajská

 Siamský kapr

 Anglicky  Giant barb
 Latinsky  Catlocarpio siamensis
 Thajsky  กระโห้  –  Kra Hóó
 Khmérsky  ត្រីគល់រាំង   –  Trei Hó Rén
 Vietnamsky  cá Hô

.

Několik desítek obřích kapříků žije v Thajských jezerech, kde jsou cílem sportovních rybářů. Nejznámější jsou Jurassic Fishing Park poblíž Cha Am a Gillhams Fishing Resorts v Krabi.

.

Jurassic Fishing Park
Jurassic Fishing Park

.

Jurassic Fishing Park - Thailand
Jurassic Fishing Park – Thailand

.

Odkazy:

Líbí se Vám tento článek? Pomozte nám realizovat další!

Objednáním ubytování nezaplatíte nic navíc a přesto přispějete na provoz webu.

Autor wendi

Webu THK - Thajsko - Kambodža věnuji téměř všechen svůj volný čas. Věřím, že se pro Vás stane zajímavým zdrojem informací nejen o THK, ale že dokáže pomoci i těm, kteří kráčí po Duchovní cestě. Pokud se vám moje práce líbí, můžete provoz webu podpořit přispěním jakékoliv finanční částky na bankovní účet THK č. 78-8767920247/0100. Finanční podpora je velmi důležitá nejen pro provoz webu, ale hlavně pro získávání nových informací. Děkuji w.

Doporučujeme

Rado, ředitel jež skončil v hrobě bez jména

Většina Evropanů přijede do Thajska jen na dovolenou, některým se později stane domovem, a některým …

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *