Nága z Mekongu – pozorování

Nága v Mekongu

samozřejmě žije, to Vám potvrdí každý druhý Thajec! 

Nám evropanům takováto víra v nadpřirozené bytosti většinou připadá zvláštní, někomu třeba i směšná, ale každopádně nehodící se do moderního věku jednadvacátého století.

((Jestliže Vám slovo Nága nic neříká, klikněte ZDE.))

.

Wat Muang naga jako vodotrysk
Wat Muang – nága jako vodotrysk

.

Úvod

Místní buddhisté celou záležitost vnímají velmi odlišně. Nága přeci poskytovala ochranu princi Siddhárthovi! Dokonce ještě před tím, než se stal plně osvíceným Buddhou, jež začal šířit učení, kterému dnes říkáme Buddhismus. Thajci dnes vnímají Nágu jako ochránce Buddhovy nauky, cenných pokladů a hlavně vodních zdrojů. V evropské mytologii jsou Nágám asi nejblíže vodní nebo studánkové víly.

Stáli jste někdy na břehu desáté největší řeky světa?

Ano?

Pak musíte uznat, že se jedná o veletok, v němž může žít prakticky cokoliv, včetně nějakých prehistorických monster. Vždyť zde žijí dvoumetrové želvy,  dvěstěkiloví kapři,  třistakiloví sumci,  třímetroví delfíni  i  čtyřmetroví rejnoci. Proč by zde nemohl žít nějaký nepolapitelný prehistorický ještěr?

.

Nága a Buddha ve Wat Muang Thajsko
Nága a Buddha ve Wat Muang Thajsko

.

Bang Fai Phaya Nak

S vírou v Nágu a Mekongem také velmi úzce souvisí naprosto neuvěřitelný fenomén zvaný „Dech Nágy“, o němž jsem napsal již dva články. Tento úžasný a nevysvětlitelný úkaz je možné spatřit pouze jednou za rok! Takovýchto ohnivých koulí vylétajících z vod Mekongu jsem na vlastní oči uviděl již něco okolo stovky, ale racionální vysvětlení bohužel nemám…

.

Naga Bang Fai Phaya Nak 12.10.2011
Bang Fai Phaya Nak – Naga Fireballs

.

Pozorování Nágy

Teď se asi v duchu ptáte o čem je vlastně tento článek, zatím je to samý odkaz na starší články?

Je o tom, že spousta Thajců skálopevně věří, že v Mekongu Nága opravdu žije. Každoročně jsou zveřejňovány spousty výpovědí očitých svědků a dokonce i videí. Věřte tomu nebo ne, ale v roce 2010 jsem byl osobně takovému pozorování přítomen. Vše se odehrálo na břehu Mekongu v Thajském provinčním městě Nong Khai.

.

Thajci na břehu Mekongu pozorují Nágu. Nong Khai Thajsko 2010
Thajci na břehu Mekongu pozorují Nágu. Nong Khai Thajsko 2010

.

Dne 1.11.2010 odpoledne bylo na nábřeží v Nong Khai spousta lidí, kteří upřeně pozorovali nezvykle vypadající objekt na hladině řeky. Z dálky to vypadalo jako pohybující se tmavá skvrna. Během pár minut zde byl i profesionální fotograf, který byl vybaven tiskárnou a bleskurychle prodával přítomným aktuální fotografie Nágy. No posuďte sami jestli na mém videu zahlédnete Nágu – nebo jen zčeřenou hladinu. Já bych tohle odpolední pozorování nazval poetickým názvem „mnoho povyku pro nic na břehu Mekongu“.

.

.

Úvaha

Koryto Mekongu je velmi nerovné, na dně jsou hluboké tůně, balvany, potopené stromy, které přinesla velká voda apod. Tyto nerovnosti dna, vytvářejí buď přímo vlnky, nebo alespoň vodní víry. Na tyto víry naráží proud řeky a vytváří vlnovou kaskádu, nebo jen jednu opakující se vlnu. Neustále vznikající vlna je většinou tmavá a prořezává jinak světlou a poklidnou vodní plochu. V proudu řeky vzniká optický klam, že okolní voda stojí a nějaký tvor svým pohybem vpřed vytváří tyto vlny. Lidé často mylně považují vyčnívající vlnky za hřbet Nágy, který se při jejím pohybu střídavě vynořuje nad hladinu.

No, a nebo je tu druhá možnost. Thajci mají pravdu a je to opakovaně se objevující  hřbet Nágy.

Nakonec posuďte sami…

.

.

.

.

.

.

Nevím jak Vy, ale já vidím na videích pouze vlny…

Odkazy:

Líbí se Vám tento článek? Pomozte nám realizovat další!

Objednáním ubytování nezaplatíte nic navíc a přesto přispějete na provoz webu.

Autor wendi

Webu THK - Thajsko - Kambodža věnuji téměř všechen svůj volný čas. Věřím, že se pro Vás stane zajímavým zdrojem informací nejen o THK, ale že dokáže pomoci i těm, kteří kráčí po Duchovní cestě. Pokud se vám moje práce líbí, můžete provoz webu podpořit přispěním jakékoliv finanční částky na bankovní účet THK č. 78-8767920247/0100. Finanční podpora je velmi důležitá nejen pro provoz webu, ale hlavně pro získávání nových informací. Děkuji w.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *