Amok

Co si koupit v Kambodži? I. Jídlo

Co si koupit v Kambodži? Jste na dovolené, vzali jste si sebou příliš mnoho peněz a nevíte za co je utratit? Přesně pro Vás zde mám několik tipů na nákup.

Moje doporučení je co nejvíce peněz projíst, poté kupovat dárky hlavně pro sebe a až teprve úplně nakonec – něco pro ostatní.

V prvním díle Vám doporučím deset jídel, která mám rád a na která se vždy těším, až si je při návštěvě Kambodže objednám.

Kambodžská jídla jsou hodně podobná thajským, ale přesto tu máme dvě základní odlišnosti. Na rozdíl od Thajska byla Kambodža kolonizována, byla součástí Francouzské Indočíny a tak je tady stále patrný vliv evropských jídel. Běžně najdete na jídelních lístcích jídla, podávaná v evropském stylu a běžné přílohy jsou hranolky a nebo pečivo (bagety, tousty nebo housky). Dalším rozdílem je, že Kambodžané nemají v oblibě tolik pálivá jídla jako sousední Thajci.

1. Amok – អាម៉ុកត្រី

Kari s rybou – Steamed fish curry

Amok Trej – je kambodžské národní jídlo. Voňavé a krémové kari, které se tradičně připravuje z ryb, kokosového mléka a Kroeungu – unikátní khmerské kořenící kari pasty. Název pochází od ryby vařené v páře. Rybí maso je klasika, ale občas nabízejí restaurace i kuřecí maso, nebo Tofu. Kari se obvykle podává v košíčku z banánových listů, nebo v misce z kokosové skořápky. Přílohou je vařená rýže, která se nikdy nevkládá do polévky, ale přijídá se, podobně jako u nás jíme gulášovku s rohlíkem nebo chlebem. Pokrm nabízí harmonickou rovnováhu sladkých, slaných a lehce pikantních chutí a je to povinné jídlo pro návštěvníky Kambodže.

Amok v kokosové skořápce
Amok v banánové misce

.

2. Somlar Kari Saek Mouan – សម្លរការីសាច់មាន់

Červené kari s kuřetem – Chicken Red Curry

Somlór Karí Sať Můan – jsou kousky kuřecího masa v hedvábně hladké kokosové omáčce, která je obvykle ochucena kambodžskou pastou kroeung, krevetovou pastou, rybí omáčkou a palmovým cukrem. Nejčastější zeleninou bývají fialové batáty, zelená cibulka, bambusové výhonky, mrkev, lilek, dlouhé fazole nebo i špenát. Přestože je kari červené, zdaleka není tak pálivé jako v Thajsku.

Červené kari Kambodža
.

Krab na Kampotském pepři – Kampot Pepper Crab

Krab na pepři – je kambodžská regionální specialita z pobřežních oblastí Kampot a Kep. Celí, na česneku usmažení krabi, palmový cukr, rybí omáčka a hlavně čerstvý zelený Kampotský pepř. Jedinečnou chuť pokrmu dodává slavný Kampotský pepř, známý svými citrusovými tóny, který je perfektním doplňkem ke sladkému krabímu masu. Jako příloha je rýže.

Krab s Kampotským pepřem Kambodža

.

4. Loklak Sachko – ឡុកឡាក់សាច់គោ

Hovězí Loklak – Beef Loklak

Hovězí Loklak je původně vietnamský pokrm, inspirovaný francouzskou kuchyní. Základem je hovězí maso, které je nakrájené na malé kostky, nebo na slabé plátky. Maso je marinované v rybí, sójové a ústřicové omáčce, orestované s červenou cibulí a paprikou. Hotový Loklak se nedává přímo na talíř ale na rozprostřenou čerstvou zeleninu – listy salátu, plátky rajčat a plátky okurky. Před francouzskou kolonizací se v Kambodži hovězí prakticky nejedlo. Krávy se využívaly pouze k manuální práci, jako tažná zvířata.

Poznámka: Kambodžané si běžně pochutnávají na hovězím mase, které je mnohdy tak tuhé, že prostě nejde rozkousat. Proto si na Hovězí Loklak zajděte do nějaké luxusnější restaurace, a pokud není žádná poblíž, tak si dejte běžně nabízenou variantu s vepřovým, anebo kuřecím masem.

Hovězí Loklak Kambodža

.

5. Meanang – មាន់អាំង

Grilované kuře – BBQ Chicken

Kambodžské kuřecí maso je jedno z nejkvalitnějších na světě a osobně ho miluju právě pouze ugrilované, nejlépe na dřevěném uhlí. Zdejší kuřata nejsou jako u nás, kambodžská mají mnohem méně masa, trochu tmavší barvy (jakoby zvěřinové) a je celkově trochu tužší. Je jedno, jestli si dáte BBQ grilovaná stehna, nebo celé kuře na pepři v restauraci, či jen osolené a ogrilované u stánku. Určitě budete spokojeni.

Grilovaná kuřecí stehna Kambodža
Grilované kuře na pepři Kambodža

.

6. Chrouk Ang – ជ្រូកអាំង

Grilované prasátko – BBQ Pork

Pokud někde uvidíte velký gril s dřevěným uhlím a na něm ugrilované celé prasátko, neváhejte a zastavte se. Nejedná se o žádnou soukromou akci, narozeninovou oslavu nebo svatbu. Je to určitý druh restaurací, kde si ukážete, který kousek chcete, dokonce je běžné že si můžete vzít velkou vidličku a nůž a odříznout si z grilu to, co se Vám líbí. Obsluha grilu maso dogriluje, vykostí, zváží a naservíruje se zeleninovou oblohou. Většina těchto restaurací má hned vedle jídelních stolků i houpací sítě, kde můžete relaxovat, nebo si klidně dát po dobrém obědě šlofíčka.

Poznámka: Thajci i Kambodžané jsou schopni reklamovat jídlo, protože je to příliš libové. Pokud Vám kuchař bude chtít naservírovat to nejlepší z nejlepšího, počítejte s minimálně polovičním podílem tlustého. Proto je lepší si ukázat, nebo vybrat maso z grilu sám. 

Grilované prasátko Kambodža

Přírodní restaurace s houpacími sítěmi Kambodža

.

7. Num Banhchok – នំបញ្ចុក

Khmérské nudle – Cambodian rice noodles

Nom Baj Džok – je tradiční Khmerské (Kambodžské) jídlo z čerstvých rýžových nudlí a rybí kari omáčky. Běžně se podává k snídani nebo obědu, někdy dostanete něco jako hodně hustou polévku, někdy krásně bílé rýžové nudle a žluté kari odděleně. Omáčka, která je základem tohoto pokrmu, se tradičně připravuje z ryb, kokosového mléka, citronové trávy, galangalu a kurkumy. Podává se s bohatou škálou čerstvé zeleniny a bylinek, jako je máta, koriandr a bazalka. 

wp-editing=“1″ /> Khmérské rýžové nudle Num Banh Chok Kambodža
height=“1125″ /> Khmérské rýžové nudle Kambodža

.

8. Nhoam Svay – ញាំស្វាយ

Salát ze zeleného manga – Green Mango Salad

Základem salátu je na nudličky nakrájené zelené, nezralé mango. V salátu najdeme i rajčata, cibuli, červenou papriku, šalotku a česnek. Dresing je směsí rybí omáčky, limetky a palmového cukru. Navrch se přidávají pražené arašídy, chilli papričky a sušené krevetky. Salát je výbornou přílohou k hlavnímu jídlu, nebo s masem jako hlavní chod (kuřecí, vepřové, hovězí, krevety i tofu).

Poznámka: Doporučuji vynechat v Thajsku i Kambodži běžnou kombinaci salátu se syrovým fermentovaným krabem, rybou, nebo krevetami.

Salát ze zeleného manga Kambodža
Fermentovaní krabi Kambodža

.

9. Chha Trokuon – ឆាត្រកួន

Restovaný vodní špenát – Stir Fried Morning Glory

Vodní špenát nemá nic společného s běžným špenátem, jedná se o Povíjnici Vodní, což je tropická listová zelenina z čeledi svlačcovitých. Základem jídla je tedy nakrájená Povíjnice, která je orestovaná na troše oleje s česnekem šalotkou nebo cibulí a dále bývají přidány další přísady jako: rybí omáčka, sójová omáčka, ústřicová omáčka, černý pepř, chilli papričky. Pokud dáte stranou papričky, pak jídlo není pálivé. V restauracích se běžně nabízí jako příloha, nebo s masem jako hlavní jídlo (kuřecí, vepřové, hovězí, krevety i tofu).

Restovaný vodní špenát Kambodža
Povíjnice vodní neboli Vodní špenát

10. Smažený hmyz

Tohle je taková nepřehlédnutelná místní rarita, kterou snad obdivoval každý z nás. Většina turistů hned při prvním setkání neodolá a nějakého smaženého brouka, larvu nebo saranče si koupí. V Thajsku a Kambodži je nejvíce oblíbená tato hmyzí pětice: cvrčci, kobylky, hedvábné larvy, bambusové housenky a potápníci. Ceny hmyzu nebývají nijak závratné a když už se rozhodnete k nákupu, doporučuji napoprvé si koupit mix a vše vyzkoušet – přesně tak jako plešatý Darren v následujícím videu.

Většinou je hmyz ochucen sójovou omáčkou a někdy trochou mletého pepře. Při nákupu by hmyz měl být co možná nejvíce čerstvý. Pokud jíte něco podobného poprvé, rada je jednoduchá: vezměte si jen jednoho cvrčka, nebo larvu, strčte ho do pusy vcelku a jedním mohutným stiskem ho rozkousněte.

  • Smažený hmyz – tomuto fenoménu jsem věnoval celou sérii článků.
  • Cvrčci – určitě doporučuji na první vyzkoušení. Mají jemnou strukturu a nečekaně dobrou chuť.
  • Hedvábné larvy – mají uvnitř konzistenci burákového másla a chutí trochu připomínají oříšky. Dají se jíst stejně lehce jako slaný popcorn.
  • Bambusové housenkyMalinko připomínají smažené brambůrky a dají se jíst stejně snadno.
  • Kobylky a SarančataNejíst po částech ale vcelku strčit do pusy a rozkousat. Doporučuji před konzumací odstranit tu část velkých zadních nohou, která je slabá a velmi tvrdá. U velkých kusů můžete odstranit nohy všechny.
  • Potápníci – se jako jediní nejedí v celku. Poživatelný je pouze ,,masitý,, zadeček.
  • Nová dobav obchodech můžete koupit i balený hmyz podobně jako chipsy, ale rozhodně je lepší si koupit na tržnici čerstvé.
  • Škorpioni -Jedový trn se nikdy nejí, poslední dva články ocasu prostě odlomte a vyhoďte.
  • Tarantule – se v Kambodži začaly jíst až za Polpota, v době největší krize. Křupavé nožičky jsou oblíbenější, než trochu hořké tělo. Většinou se jedí celé, i když někteří doporučují vynechat část těla s vnitřnostmi. 

 

Odkazy:

https://www.thajsko-kambodza.cz/o-mne/
Vyzkoušejte originální thajskou kuchyni!

Autor wendi

Webu THK - Thajsko - Kambodža věnuji téměř všechen svůj volný čas. Věřím, že se pro Vás stane zajímavým zdrojem informací nejen o THK, ale že dokáže pomoci i těm, kteří kráčí po Duchovní cestě. Pokud se vám moje práce líbí, můžete provoz webu podpořit přispěním jakékoliv finanční částky na bankovní účet THK č. 78-8767920247/0100. Finanční podpora je velmi důležitá nejen pro provoz webu, ale hlavně pro získávání nových informací. Děkuji w.

Doporučujeme

Kokosový dezert s bílou pěnou a slunečnicovými semínky na banánové tope, tradiční thajská a kambodžská sladkost.

Thajská zmrzlina

  Ais Krím Kathí – ไอศกรีมกะทิ Thajská kokosová zmrzlina – Thai coconut ice cream Thajská …

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *