Phad Thaj Kung – ผัดไทกุ้ง
Opečené rýžové nudle s krevetami
Suroviny
- 12 krevet
- 90 g sušených rýžových nudlí (3 – 5 mm)
- 50 g čerstvých výhonků zelených fazolí popř. sóji
- 2 polévkové lžíce nakrájené (2 cm) zelené cibule
- 6 polévkových lžic rybí omáčky
- 6 polévkových lžic ústřicové omáčky
- 3 čajové lžičky octa
- 2 polévkové lžíce cukru
- 2 polévkové lžíce konzervovaného tuřínu
- 2 polévkové lžíce drcených oříšků
- 2 polévkové lžíce papriky
- 2 vejce
- 1/2 limetky nebo citrónu
Příprava
- Namočte rýžové nudle na cca 30 minut do vlažné vody (pokojová teplota).
- Nahřejte pánev Wok a přidejte trošku oleje. Přidejte krevety, které ogrilujte na 90 sekund. Přidejte vejce. Ještě před tím, než jsou vejce zcela hotová, přidejte nudle, cukr, oříšky, tuřín a papriku. A smažte na pánvi dokud není směs dobře promíchána a nudle měkké.
- Dochuťte rybí omáčkou, ústřicovou omáčkou a octem. Poté přidejte klíčky a zelenou cibuli. Už jen rychle dosmažte, aby se vše dobře promíchalo.
- Podávejte na talíři se syrovými klíčky a limetkou.
- Kdo chce, může si ještě na talíři dochutit cukrem a oříšky, popřípadě sušeným chilli.
- Toto jídlo lze připravit i s kuřecím nebo vepřovým masem místo krevet.
Do původního receptu ještě patří sušené minikrevetky, které však v Evropě bude pravděpodobně těžké koupit.
.

Odkazy:
- Thajská jídla TOP 10 dle cizinců
- Thajská jídla TOP 15 dle Thajců
- Thajské recepty – právě otevřený
- Thajský RED BULL
- Thajské ovoce a zelenina – právě otevřený
- Smažený hmyz a jiná havěť I.
- Kuře na zeleném kari – Géng Khíjau Wán Gaj
- Kuřecí maso s kešu oříšky – Kaj Phad Med Ma Muang
- Masaman Kaj – Masaman kari kuřecí polévka
- Pečená kachna na červeném kari – Géng Phed Ped Jáng
- Phad Ga Phráo – Smažené maso s listy bazalky
- Phad Thaj Kung – Opečené rýžové nudle s krevetami
- Som Tam – salát ze zelené Papáji
- Thajské palačinky – Roti
- Thajský salát s grilovaným hovězím masem – Jam Nnua Jáng
- Tom Jam Kung – Pálivá polévka s krevetami a citrónovou trávou
- Tom Khá Kaj – Polévka z kokosového mléka s kuřecím masem
- Géng Panéng – Vepřové kari Panaeng se zeleninou
- Mů/Gaj Sate – Vepřové nebo Kuřecí saté
- Smažení Cvrčci – Jing Reed
- wendi průvodce (Kambodža, Thajsko a Laos)