Smažený hmyz je taková nepřehlédnutelná místní rarita, kterou snad obdivoval každý z nás. Většina turistů hned při prvním setkání neodolá a nějakého smaženého brouka, larvu nebo saranče si koupí. V následující sérii článků se dočtete co to vlastně je, jaký to má český název a hlavně – jak se to má správně jíst.
Všeobecné informace
Hmyz má údajně nízký obsah cholesterolu a přitom obsahuje velké množství kvalitních bílkovin, řadu vitamínů a minerálních látek. Proto se jedná o velmi sytou potravu. Pokud jíte něco podobného poprvé, rada je jednoduchá: vezměte si jen jednoho cvrčka, nebo larvu, strčte ho do pusy vcelku a jedním mohutným stiskem ho rozkousněte. Většinu lidí příjemně překvapí lahodná chuť.
Příprava
Samozřejmě že veškerý zde popisovaný hmyz je pěstován na farmách. Jen zcela výjimečně někdo nabízí brouky odchycené v přírodě. Hmyz bývá většinou zprudka osmažen a pouze osolen. V Thajsku je hmyz tradičně ochucen sojovou omáčkou Golden Mountain s trochou práškového pepře, nebo Chilli. Často můžete zahlédnout prodavače, jak na vystavený hmyz něco stříká z rozprašovače – to je právě ta sojová omáčka.
Problémy a rizika
Hmyz je blízký příbuzný mořských živočichů jako je například krab, nebo kreveta. Jste li alergičtí na „plody moře“ pak buďte velmi opatrní, pravděpodobně jste alergičtí i na hmyz.
Pozor na kobylky! Na webu jsem několikrát zaregistroval stížnost na negativní reakci organismu po požití kobylek (sarančat). Příčinou byl údajný obsah DDT. Já jsem po požití kobylek v Thajsku a Kambodži žádné problémy nikdy neměl, ani jsem nikoho takového nepotkal. Přesto doporučuji být opatrný – kupte si jich jen pár na ochutnávku.
Nová doba
Kde jsou ty časy, kdy se smažený hmyz dal koupit pouze v pouličním stánku, či na místní tržnici. Nová doby sebou přináší i nové možnosti. Dnes již můžete koupit pytlík housenek, nebo cvrčků i v oblíbeném řetězci prodejen 7-eleven. Zatím je sortiment omezen pouze na 4 příchutě smažených cvrčků a 4 příchutě smažených larev Bource morušového. Obaly mají 99% nápisů v Thajštině a tak nezbývá, než se orientovat podle barvy sáčku a obrázku:
- bílý – Original – pouze osolené
- žlutý – Cheese – sýrové
- červený – BBQ – grilované
- zelený – Seaweed – mořské řasy
.
Smažený hmyz
Podívejme se tedy zblízka co že to ti Thajci a Kambodžané vlastně pěstují, smaží, prodávají a hlavně jedí. V Thajsku a Kambodži je nejvíce oblíbená tato hmyzí pětice: cvrčci, kobylky, hedvábní červi, bambusové housenky a potápníci (Crickets, Grasshoppers, Silk Worms, Bamboo Worms and Water Bugs). Ceny hmyzu nebývají nijak závratné a když už se rozhodnete k nákupu, doporučuji napoprvé si koupit mix a vše vyzkoušet – přesně tak jako plešatý Darren v následujícím videu.
Odkazy:
- Smažený hmyz a jiná havěť I. – právě otevřený
- Cvrčci – Smažený hmyz II.
- Hedvábné larvy – Smažený hmyz III.
- Bambusové housenky – Smažený hmyz IV.
- Kobylky a Sarančata – Smažený hmyz V.
- Potápníci – Smažený hmyz VI.
- Nová doba – Smažený hmyz VII.
- Škorpioni – Smažený hmyz VIII.
- Thajská jídla TOP 10 dle cizinců
- Thajská jídla TOP 15 dle Thajců
- Thajská nejhorší jídla TOP 10
- Thajská pálivá jídla TOP 10
- Thajské Dezerty I.
- Thajské Dezerty II.
- Thajské Dezerty III. 7eleven speciál
- Thajské Dezerty IV.
- Co se nejí v Thajských jídlech?
- Co si koupit v Thajsku? I. Jídlo
- Co si koupit v Thajsku? II. Dezerty
- Co si koupit v Thajsku? III. Ovoce
- Co si koupit v Thajsku? IV. Nápoje
- Objednávka jídla v Thajsku
- Thajské recepty
- Thajská zmrzlina
- Thajský RED BULL
- Thajské ovoce a zelenina
- wendi – autor a průvodce (Kambodža, Thajsko a Laos)
Thajsko a Kambodža Thajsko a Kambodža, Angkor Wat, Česky mluvící průvodce, Meditační kurzy, Meditační pobyty v klášterech, Poznávací okruhy na míru, Buddhismus, Duchovní cesta