Jak se jedí hadi IX.

Hadi se v Thajsku a Kambodži opravdu jedí. Nejedná se ale o „standardní“ pokrm, který by jste našli v každé restauraci. Díky stále přísnějším zákonům, je stále vzácnější, najít hady na jídelních lístcích restaurací v turistických centrech. Konzumace hadů pokračuje pouze na venkově, kde se náhodou ulovený had, stává určitým zpestřením chudého jídelníčku místních zemědělců.

Chcete li dnes ochutnat hadí maso v restauraci, zkuste čínské restaurace, nebo hadí farmy. Běžný Thajec či Kambodžan si na hada, psa, nebo kočku do restaurace nezajde. Tyto delikatesy jsou populární v čínských a vietnamských komunitách. Pokud se chystáte na podobné dobrodružství, pak raději zvolte jako cílovou destinaci přímo Čínu, nebo Vietnam.

Stánek s hmyzem a hadíky, Kambodža Siem Reap
Stánek s hmyzem a hadíky, Kambodža Siem Reap

V posledních pár letech se v Kambodži (v Siem Reap) nebo v Bangkoku (na Khao San), můžete setkat se stánkovým prodejem grilovaných hadíků na špejli. Najdete je vedle smaženého hmyzu a tradičních smažených tarantulí. Maso je ale velmi tuhé a ještě jsem nikdy neviděl, že by si hada na špejli kupovali domácí.

Pití hadí krve – fakt nebo mýtus?

Asi všichni si vzpomínáte na slavný film Pláž, ve kterém se Bangkokem potulující Leonardo DiCaprio, nechal na Khao San zlákat na pití hadí krve. Toto není fikce vytvořená jen pro film. Ještě před pár lety se to dalo opravdu běžně zažít. Kobru Vám před očima zabili a vypustili krev. Do panáků se nalilo trochu vodky nebo jiného alkoholu a trochu krve. Říká se, že prý to má blahodárný vliv na zdraví, konkrétně na potenci. Někdy se přidává do drinku hadí žluč a nebo dokonce syrové hadí srdce.

Na videu je vidět celý proces. Mate li na to žaludek, pak si povšimněte, jak je useknutá hlava kobry aktivní a schopná uštknout i když její tělo je již dávno ugrilováno.

Znovu připomínám, že uštknout se smrtelnými následky může nejen nedávno zabitý had, ale i jen jeho odseknutá hlava!

Pití hadího jedu – fakt nebo mýtus?

První reakce zdravého rozumu je, že to není možné, maximálně tak jednou, jako exotický druh sebevraždy. Pravda je ovšem taková, že se opravdu do drinku z hadí krve někdy přidává i trochu hadího jedu. Proč je jed kobry v krvi smrtelně jedovatý a v žaludku ne? Je to jeho složením. Většina jedů je na bázi bílkovin a v alkoholu se rychle rozkládá a deaktivuje. Proto se nejčastěji chvilku čeká, než se připravený drink vypije. Ale i kdyby nebyl jed deaktivován alkoholem, žaludeční šťávy si s ním hravě poradí.

Nebezpečí pití hadího jedu je v drobném poranění sliznice v ústech. Nebezpečným může být třeba i hloupý piercing jazyka. Pro zajímavost jedu se do drinku přidává jen velmi malé množství, jed kobry je totiž velmi ceněnou surovinou pro výrobu hadího séra a jeden litr stojí přibližně milion korun.

Na závěr přikládám jako perličku vtipný postřeh, který sepsal v roce 2012 René Kroc.

Vaříme s Kobrou

Máte nějaké zajímavé zážitky s hady v Thajsku či Kambodži?

Podělte se o ně s ostatními.

Napište mi je do komentáře a já je zveřejním v samostatném článku.

Odkazy:

wendi – autor článku a průvodce Thajskem i Kambodžou
Vyzkoušejte originální thajskou kuchyni!

Autor wendi

Webu THK - Thajsko - Kambodža věnuji téměř všechen svůj volný čas. Věřím, že se pro Vás stane zajímavým zdrojem informací nejen o THK, ale že dokáže pomoci i těm, kteří kráčí po Duchovní cestě. Pokud se vám moje práce líbí, můžete provoz webu podpořit přispěním jakékoliv finanční částky na bankovní účet THK č. 78-8767920247/0100. Finanční podpora je velmi důležitá nejen pro provoz webu, ale hlavně pro získávání nových informací. Děkuji w.

Doporučujeme

Nága z Mekongu – pozorování

Nága v Mekongu samozřejmě žije, to Vám potvrdí každý druhý Thajec!  Nám Evropanům takováto víra v …

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *